Vragen?

Bekijk hieronder veelgestelde vragen. Klik op de vraag om direct naar het antwoord te gaan,

Waarom een Ruiterbewijs of Menbewijs?

Waar kan ik een cursus volgen of examen Ruiterbewijs of Menbewijs doen?

Hoe geef ik me op voor een Ruiterbewijs of Menbewijs examen?

Hoe meld ik me af voor het examen?

Gezakt. Wat nu?

Adreswijziging.

Ruiter- Menbewijs kwijt of onleesbaar

Ruiter- Menbewijs verplicht?

Gele kentekenplaatjes?

Ruiter- en menroutes


Waarom een Ruiter- of Menbewijs?
Paardrijden is een mooie sport. Maar er komt veel bij kijken. Het paard is een levend wezen en met leren rijden of mennen alleen ben je er niet! Hoe en waarom reageert een paard op vreemde situaties en voorwerpen. Waarom mag hij wel gras eten maar geen takken. Hij loopt raar, stelt hij zich aan of is er iets aan de hand? Hoe verzorg ik het zadel of het tuig en hoe weet ik of het goed past.
Op deze en vele andere vragen leer je het antwoord geven als je de theorie voor het Ruiter- en Menbewijs bestudeert. Daarnaast wordt er natuurlijk extra aandacht geschonken aan het rijden op zich, en het rijden in het verkeer. Te paard of met een rijtuig behoor je immers ook tot de verkeersdeelnemers.


Waar kan ik een cursus volgen of examen doen?
Op onze examenkalender kun je zien waar en wanneer er in je omgeving een examen plaatsvindt en cursussen gepland staan. Op de website onder de items Ruiterbewijs en Menbewijs staan ook de opleiders vermeldt. https://www.srr-nederland.nl/opleiders-ruiterbewijs/  https://www.srr-nederland.nl/opleiders-menbewijs/


Hoe geef ik me op voor een examen?
Via de contactpersoon die het examen organiseert (examenkalender), of individueel via het aanmeldformulier (downloads). Je moet wel altijd vooraf toestemming vragen aan de organisatie om aan het examen te mogen deelnemen.
De minimum leeftijd is 12 jaar. De kinderen hebben dan op school al verkeersles gehad, zijn beter in staat de theorie te leren en de verkeersregels zelfstandig toe te passen en zijn ook fysiek meer capabel met een pony of paard om te gaan. Ben je nog net geen 12 jaar, dan kun je ontheffing vragen.


Hoe meld ik me af voor het examen?
Je kunt je via je cursusleider afmelden voor het examen.
Ongeveer een week voor de examendatum ontvang je een oproep per mail. Mocht je – om wat voor reden dan ook – verhinderd zijn, dan kun je dit per mail doorgeven. Je meldt je natuurlijk zelf ook even af bij de organisatie. Als je toe bent aan een nieuw examen, zoek dan een examenlocatie, vraag toestemming en geef dat vervolgens aan ons door.


Gezakt. Wat nu?
Je kunt op onze examenkalender kijken waar en wanneer er mogelijkheid is om een herexamen praktijk te doen. Neem contact op met de organisatie en vraag om toestemming, vervolgens geef je ons je nieuwe examendatum en locatie door. Wij sturen dan een factuur voor het herexamen van.
Wanneer je gezakt bent voor het praktijkgedeelte van het examen, mag je in principe pas na 4 weken opgaan voor een herexamen.
Wanneer je gezakt bent voor het theoriegedeelte van het examen, kun je meteen opgaan voor het herexamen. Dit kan digitaal via ZOOM, dus gewoon vanuit thuis. We spreken dan een datum en tijdstip af. De kosten hiervoor zijn € 35,00 en je krijgt zelf een factuur voor het herexamen.


Verhuizing / Adreswijziging.
Adreswijzigingen of aanpassing van andere gegevens kun je via ons emailadres info@srr-nederland.nl doorgeven. Telefonische wijzigingen kunnen wij helaas niet aannemen, dit om fouten en verlies van de gegevens door een computerstoring te voorkomen. Bij de wijziging per email graag je bewijsnummer doorgeven.


Ruiter- of Menbewijs kwijt of onleesbaar geworden.
Als het bewijs kwijtgeraakt of beschadigd is, kun je per mail of schriftelijk een duplicaat aanvragen. De kosten hiervoor zijn € 3,50. Geef hierbij je bewijsnummer en naam- en adresgegevens op. Stuur je mail naar info@srr-nederland.nl. Tip: zet je bewijs in een (gratis) app op je telefoon, bijvoorbeeld PasNL, dan kun je altijd je gegevens terugvinden.


Waar is het Ruiter- en Menbewijs verplicht?
Het Ruiter- en Menbewijs is verplicht in de bossen van de gemeente Arnhem (tenminste de begeleider), de Amsterdamse Waterleidingbossen, het Twiske en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek.


Hoe kom ik aan gele kentekenplaatjes?
De gele kentekenplaatjes zijn verplicht in de bossen van de gemeente Arnhem (voorheen ook in Nationaal park de Hoge Veluwe) en in Landgoed Nienoord in Leek, en je kunt deze schriftelijk aanvragen bij de SRR onder vermelding van je Ruiter- of Menbewijsnummer. Je ontvangt hiervoor een factuur van € 30,00. Na betaling worden de plaatjes in Duitsland besteld. De levertijd kan dus wel 6-8 weken zijn. Desgewenst kunnen wij een schriftelijke bevestiging van bestelling sturen, waarmee je alvast op pad kunt.
In sommige deelstaten in Duitsland zijn ook gele kentekenplaatjes verplicht, deze dien je echter in Duitsland zelf te bestellen!


Hoe kom ik aan ruiter- en menroutes?
Op de website http://www.ruiterenenmennen.nl/ vind je ruiter- en menroutes in heel Nederland. Via het knooppuntensysteem en GPS of smartphone kun je makkelijk zelf een route samenstellen, en de lengte bepalen. Ook staat er veel informatie op deze website, zoals pleisterplaatsen, toegangseisen, en zelfs routes in Duitsland en Belgie en nog veel meer.

Stichting Hippisch Toerisme Nederland heeft informatie over diverse ruiterroutes in Nederland. Via de website kun je informatie opvragen. http://www.hippisch-toerisme.nl/

Staatsbosbeheer geeft overzichtelijke kaarten uit van haar natuurgebieden, waarop ook de ruiter- en menroutes prima staan aangegeven. Deze kaarten zijn te bestellen via de website van staatsbosbeheer, http://www.staatsbosbeheer.nl/, of te koop bij de kantoren van staatsbosbeheer ter plaatse en de VVV-kantoren voor € 4,75 per kaart. De kleinere deelkaarten zijn vaak gratis verkrijgbaar.

Het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT) geeft een set routekaarten uit van routes in Brabant. De informatie vind je op de website http://www.routebureaubrabant.nl/

Voor ritten en informatie in de Kempen in Brabant zie de website https://www.paardrijdenindekempen.nl/

De provincie Drenthe geeft een route-atlas uit. Alle informatie hierover kun je vinden op de site http://www.paardenprovincie.nl/

Op de site http://www.holland.com/ kun je via VVV doorlinken naar de lokale en provinciale VVV-sites, daar kunnen ze je meestal helpen met de regionale informatie.

Op de site www.routebureauzeeland.nl kun je ruiterroutes in Zeeland vinden.

Wil je met je paard ergens overnachten, kijk dan eens op de site https://paardenbed.nl/ Daar vind je per provincie mooie overnachtingsmogelijkheden, klein- en grootschalig. Je ziet meteen wat de mogelijkheden en kosten zijn, en je kunt doorlinken naar de betreffende website voor meer informatie en boeking.

Voor routes in Duitsland kun je o.a. de website http://www.eifelzupferd.de/ raadplegen. Daar staan prachtige routes met stallingsmogelijkheden en trailerservice overzichtelijk bij elkaar.