Het Ruiterbewijs: voor veilig en verantwoord buitenrijden.
Het Ruiterbewijs is voor ruiters wat het rijbewijs is voor automobilisten.
Door volgen van de opleiding en het behalen van het Ruiterbewijs draag je bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland.
Het Ruiterbewijs houdt in dat de ruiter:
- kennis en vaardigheid heeft om veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden
- verantwoord kan omgaan met het paard
- zich als gast in het terrein weet te gedragen
- weet dat aan anderen geen last of schade mag worden toegebracht
De vaardigheden worden getoetst met een theoretisch en praktisch ruiterbewijs examen:
Ons lesmateriaal staat op onze website https://www.srr-nederland.nl/theorie-ruiterbewijs-overzicht/.
Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen waarvan de kandidaat er tenminste 28 goed moet beantwoorden om te slagen, en wordt digitaal afgenomen.
Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen. Eerst wordt er een rijproef afgelegd op een buitenterrein van bij voorkeur 3000 m². De kandidaten moeten de voorgeschreven verrichtingen laten zien, zoals correct op- en afstijgen, been van het paard optillen, stap, draf (lichtrijden en doorzitten), galop (individueel en in de groep) draven zonder beugels, rijden met een hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een oxer van ca. 50 cm breed en 60 cm hoog en obstakeloefeningen. Voor de exacte eisen kijk bij downloads.
Wanneer de kandidaat dit met goed gevolg heeft afgelegd, volgt de rit over de openbare weg, waarbij het gedrag van de kandidaat in verkeerssituaties getest wordt. In de route moeten diverse verkeerssituaties voorkomen, zoals weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, toepassen verkeersregels, inschatten situaties e.d.
Ruiterbewijs examen theorie oefenen?
Wil je vast oefenen voor de theorievragen van het ruiterbewijs theorie examen? Via het menu zijn oefenen examens te vinden voor zowel het ruiterbewijs als het menbewijs. Door de vragen vast te oefenen heb je minder zorgen tijdens het daadwerkelijke ruiterbewijs examen.
Veel gestelde vragen omtrent het ruiterbewijs.
Hoe haal je je Ruiterbewijs?
Je wil je Ruiterbewijs gaan halen. Een goed idee. Maar hoe doe je dat.
Er zijn een aantal mogelijkheden:
- Je manege, stal of vereniging heeft een groep enthousiaste ruiters die graag een Ruiterbewijs willen halen, en organiseert de opleiding voor het Ruiterbewijsexamen zelf. Natuurlijk kun jij zelf ook het initiatief nemen om een groep bij elkaar te krijgen.
- Je instructeur weet wat jullie al kunnen, en waar nog extra bijscholing nodig is, voor het springen of voor het doorzitten. Je instructeur vraagt dan bij de SRR een examen aan, en jullie gaan gezamenlijk aan de slag met de voorbereidingen voor het examen.
- Je wilt je Ruiterbewijs, maar jouw manege organiseert het examen niet. Dan kun je kijken bij onze opleiders en examenkalender waar en wanneer er examens georganiseerd worden. Je kunt dan contact opnemen met de organisatie, en kijken of je bij het examen kunt aansluiten. Er zijn locaties waar weekendexamens georganiseerd worden, en als jij al voldoende kunt rijden, is dat een prima optie voor jou. Je kunt op je eigen paard of pony deelnemen, mits die aan de exameneisen voldoet, of op een paard/pony van de manege.
Waarom haal je het Ruiterbewijs?
Paardrijden is een prachtige sport. Maar je bent wel met levende dieren bezig. Dat maakt het juist zo bijzonder, maar tegelijk heb je ook een grote verantwoordelijkheid voor je paard.
En daarom is het goed je te verdiepen in de achtergrond van het paard, zodat je beter weet wat je kunt en moet doen, of juist niet. Een paard is bijvoorbeeld een prooidier. Daarom zal hij proberen te vluchten als er gevaar dreigt. Iets wat voor jou heel normaal is, kan voor hem heel bedreigend zijn.
Maar een paard kan ook erg ziek worden, bijvoorbeeld tijdens een buitenrit. En dan is hij helemaal afhankelijk van jouw juiste beslissing.
Tijdens de opleiding voor het Ruiterbewijs leer je in de theorie veel over verzorging, voeding, ziektes en kreupelheid, maar ook over het rijden in het verkeer, en in natuurgebieden. Want daar gelden weer andere regels als op de openbare weg.
Bij de voorbereiding voor het praktijkexamen Ruiterbewijs leer je, naast het correct rijden en springen, ook omgaan met vreemde obstakels. Zo kun je je voorbereiden op situaties die zich tijdens een buitenrit kunnen voordoen, en dat kan heel belangrijk zijn.
Waar kun je het Ruiterbewijs halen?
Je kunt het Ruiterbewijs halen via je eigen stal, manege of vereniging, of bij een van onze opleiders in heel Nederland. Als je een groepje enthousiaste mensen bij elkaar hebt, en een instructeur, dan kan het Ruiterbewijsexamen aangevraagd worden.
De eisen:
- Een ruimte waar het digitale theorie-examen gemaakt kan worden. Het theorie-examen kan vooraf digitaal gemaakt worden.
- Een buitenbaan waar het praktijkexamen verreden kan worden. Dat mag een zand- of grasbaan zijn. Er moet in alle gangen gereden kunnen worden, en een sprongetje gemaakt kunnen worden.
- Een rit door de bebouwde kom van een stad of dorp, zodat je je verkeersvaardigheden kunt laten zien.
Wat kost het Ruiterbewijs?
Het Ruiterbewijs kost € 82,50
Daar zit alles bij inbegrepen: het digitale lesmateriaal op https://www.srr-nederland.nl/theorie-ruiterbewijs-overzicht/, de mogelijkheid om digitaal theorie-examens te oefenen, de examinator tijdens de examendag, en je levenslang geldige Ruiterbewijs in de vorm van een pas.
Kosten voor lessen, huur van een paard e.d. komen hier natuurlijk apart bij. Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie: hoe goed rijd je al en moet je een paard huren.
Wanneer heb je het Ruiterbewijs nodig?
Het Ruiterbewijs is verplicht in sommige natuurgebieden in Nederland. Daarnaast vragen maneges, maar ook mensen die een bijrijder voor hun paard zoeken, vaak naar het Ruiterbewijs. Dat is voor hen een zekerheid dat je tenminste een basiskennis en -vaardigheid hebt.
Maar de voornaamste reden om het Ruiterbewijs te halen ben jij zelf. Je wilt immers toch goed met je paard kunnen omgaan, en weten wat hem beweegt – of juist niet. Wat je moet doen als hij kreupel loopt of ergens niet langs durft. Of het hoofdstel en zadel goed passen, en veilig zijn. En dat leer je nou juist met het Ruiterbewijs.