Het Menbewijs: Voor veilig en verantwoord aangespannen rijden.

Het Menbewijs (voorheen Koetsiersbewijs) is voor menners wat het rijbewijs is voor automobilisten.
Door het volgen van de opleiding en het behalen van het Menbewijs draag je bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland.

Het Menbewijs houdt in dat de menner:

 • de kennis en vaardigheid heeft om met een aanspanning veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden
 • verantwoord kan omgaan met de aanspanning
 • zich als gast in het terrein weet te gedragen
 • weet dat aan andere weggebruikers geen last of schade mag worden toegebracht

Het Menbewijs examen bestaat uit twee onderdelen

Een theorie-examen bestaande uit 35 meerkeuzevragen, waarvan 28 goed moeten worden beantwoord om te slagen.

Het praktijkexamen, waar naast beoordeling van paard/pony en rijtuig (conditie, onderhoud e.d.) gekeken wordt of de kandidaat correct optuigt, in- en uitspant, tijdens het rijden controle heeft over het paard/pony en correct wendingen rijdt, en de vaardigheid van het mensysteem. Uiteraard wordt tegelijk beoordeeld of de kandidaat zich correct in het verkeer gedraagt (plaats op weg, achteromkijken, richting aangeven)

Bij twijfel over de geschiktheid van de aanspanning kan de examinator vragen voor te rijden op een afgesloten terrein.

Veel gestelde vragen omtrent het Menbewijs.

Hoe haal je je Menbewijs?

Je wil je Menbewijs gaan halen. Een goed idee. Maar hoe doe je dat.

Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Je manege, stal, instructeur of vereniging heeft een groep enthousiaste menners die graag een Menbewijs willen halen, en organiseert de opleiding voor het Menbewijsexamen zelf. Natuurlijk kun jij zelf ook het initiatief nemen om een groep bij elkaar te krijgen.
 • Je instructeur weet wat jullie al kunnen, en waar nog extra bijscholing nodig is, voor het inspannen of voor het Achenbachsysteem. Je instructeur vraagt dan bij de SRR een examen aan, en jullie gaan gezamenlijk aan de slag met de voorbereidingen voor het examen. De lesstof vind je digitaal op onze pagina https://www.srr-nederland.nl/theorie-menbewijs-overzicht/
 • Je wilt je Menbewijs, maar in jouw omgeving weet je niet waar een examen georganiseerd wordt. Dan kun je kijken bij onze opleiders en examenkalender waar en wanneer er examens georganiseerd worden. Je kunt dan contact opnemen met de organisatie, en kijken of je bij het examen kunt aansluiten. Er zijn locaties waar je een eigen aanspanning moet hebben, maar ook waar je gebruik kunt maken van een aanspanning ter plekke.  Als jij al voldoende kunt mennen, is dat een prima optie voor jou.
Waarom haal je het Menbewijs?

Mennen is een prachtige sport. Maar je bent wel met levende dieren bezig. Dat maakt het juist zo bijzonder, maar tegelijk heb je ook een grote verantwoordelijkheid voor je paard, en de mensen om je heen.

En daarom is het goed je te verdiepen in de achtergrond van het paard, zodat je beter weet wat je kunt en moet doen, of juist niet. Een paard is bijvoorbeeld een prooidier. Daarom zal hij proberen te vluchten als er gevaar dreigt. Iets wat voor jou heel normaal is, kan voor hem heel bedreigend zijn.

Maar een paard kan ook erg ziek worden, bijvoorbeeld tijdens een rit. En dan is hij helemaal afhankelijk van jouw juiste beslissing.

Tijdens de opleiding voor het Menbewijs leer je in de theorie veel over verzorging, voeding, ziektes en kreupelheid, maar ook over het rijden in het verkeer, en in natuurgebieden. Want daar gelden weer andere regels als op de openbare weg.

Bij de voorbereiding voor het praktijkexamen Menbewijs leer je, naast het correct inspannen en mennen, ook omgaan met vreemde obstakels. Zo kun je je voorbereiden op situaties die zich tijdens een buitenrit kunnen voordoen, en dat kan heel belangrijk zijn.

Waar kun je het Menbewijs halen?

Je kunt het Menbewijs halen via je eigen stal, manege of vereniging, of bij een van onze opleiders in heel Nederland. Als je een groepje enthousiaste mensen bij elkaar hebt, en een instructeur, dan kan het Menbewijsexamen aangevraagd worden via onze pagina https://www.srr-nederland.nl/downloads/ waar de diverse formulieren te vinden zijn.

De eisen:

 • Een ruimte waar het theorie-examen – digitaal – gemaakt kan worden. Het theorie-examen kan ook digitaal vooraf gemaakt worden.
 • Een plaats waar de kandidaten veilig kunnen ingespannen
 • Een buitenbaan waar de examinator, bij twijfel aan de geschiktheid van de aanspanning, de kandidaat kan vragen even voor te rijden
 • Een rit door de bebouwde kom van een stad of dorp, waar je je men- en verkeersvaardigheden kunt laten zien.
Wat kost het Menbewijs?

Het Menbewijs kost € 100,00

Daar zit alles bij inbegrepen: het digitale lesmateriaal op https://www.srr-nederland.nl/theorie-menbewijs-overzicht/, de mogelijkheid om digitaal theorie-examens te oefenen, de examinator tijdens de examendag, en je levenslang geldige Menbewijs in de vorm van een pas.

Kosten voor lessen, huur van een aanspanning e.d. komen hier natuurlijk apart bij. Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie: hoe goed men je al en moet je een paard huren.

Wanneer heb je het Menbewijs nodig?

Het Menbewijs is verplicht in sommige natuurgebieden in Nederland. Daarnaast vragen stalhouders, maar ook mensen die een groom zoeken, vaak naar het Menbewijs. Dat is voor hen een zekerheid dat je tenminste een basiskennis en -vaardigheid hebt.

Maar de voornaamste reden om het Menbewijs te halen ben jij zelf. Je wilt immers toch goed met je paard kunnen omgaan, en weten wat hem beweegt – of juist niet. Wat je moet doen als hij kreupel loopt of ergens niet langs durft. Of het harnachement goed past, en veilig is. En dat leer je nou juist met het Menbewijs.

En ben je nog niet uitgeleerd: ga dan door voor het Tweespan en Langspan examen!