De Stichting Rijvaardigheid Ruiter en menner (SRR) is het enige onafhankelijke exameninstituut in Nederland voor het behalen van het Ruiter- en Menbewijs, erkend door organisaties als de KNHS, de FNRS, Manege en Ruiterbond en terreineigenaren.

 De SRR wil de kennis en vaardigheden van ruiters en menners vergroten om bij te kunnen dragen aan de verantwoorde omgang met het paard en aan de veiligheid in het verkeer. Met het Ruiter- en Menbewijs wil de SRR bewerkstellingen dat ruiters en menners op een goede, verantwoorde en diervriendelijke manier met paarden en pony’s omgaan en het dierenwelzijn bewaken. En dat ook kunnen laten zien. Iedereen die met paarden omgaat, moet zich bewust zijn van het feit dat het dier afhankelijk is van ons als verzorger/berijder/menner en van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.

Maar ook het welzijn van dieren ligt onder een vergrootglas. Ruiters en menners moeten zich dan ook als ambassadeurs van onze sport opstellen, in het openbaar maar meer nog naar onze paarden. Goede voeding en verzorging, alert zijn op gezondheid en omstandigheden, en op signalen die het paard ons geeft.    Paarden hebben een eigen wil en karakter, en reageren vaak totaal anders dan mensen zonder kennis van zaken verwachten omdat ze prooi- en vluchtdieren zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nogal eens iets fout kan gaan. Het is onze taak ons te verdiepen in de belevingswereld van het paard, zodat onze sport veiliger wordt. Wij hopen dat onze opleiding kan bijdragen in het welzijn van paarden en de kennis van ruiters en menners.